Természetvédelmi célú tanösvények kialakítása
2010.09.16
E program keretében tanösvények lét-rehozása, meglévő tanösvények aktualizálása, nyomvonalak tisztítása, új nyomvonalak kialakítása, a tájékoztató infrastruktúra fejlesztése, aktualizálása, a tanösvényekről szóló komplex kiadványok megjelentetése, valamint audioguide-os vezetés hanganyagának megalkotása, és eszközök beszerzése történik.

A fejlesztés három tanösvényt érint: a Törökmezői (Nagymaros) tanösvényt, a Bernecebaráti tanösvényt és a Váci (ovis) tanösvényt.

A tanösvények létesítésének célja, hogy a látogatók figyelmét ráirányítsuk a természet szépségeire, megmutassuk sérülékenységét, és megtanítsuk őket azokra az apró, de jelentőséggel bíró mindennapi fogásokra, amelyekkel a hétköznapokban is tudatosan, a környezetet kímélve, védve lehet élni és tevékenykedni.

A létrejövő tanösvények nemcsak egyoldalú ismeretszerzésre adnak lehetőséget, de interaktív megismerés útján, a látogatók magukkal viszik a természetben szerzett élményeiket. A tanösvények elsődleges célja a játékos, interaktív ismeretszerzés eszközrendszerének megteremtése, mely alkalmas lesz mind a természetvédelmi helyszín autentikus bemutatására, mind pedig a Börzsöny természeti környezetének geológiai, növénytani, kulturális, állattani értékeinek megismertetésére. A terepi bemutatók során az „értő” természetjárás népszerűsíthető. Bemutathatók a nagyközönségnek a térségben fellelhető értékes társulások, védett növény és állatfajok, és maga a védelem fontossága, indokai, háttere, sőt az aktív természetvédelem lehetőségei is. A tanösvények nemcsak bemutató táblákon, hanem az út menti területen kialakított interaktív pontokon is lehetőséget adnak minderre. Az ösvények mentén odútelepet is létesítünk, amely a madarak fészkelésének, életmódjának megfigyelését teszi lehetővé.

A tanösvényekről bővebben :

1. A Törökmezői (Nagymaros) tanösvény

2. A Bernecebaráti természetvédelmi tanösvény

3. A Váci (ovis) természetvédelmi tanösvény

Tartalmas időtöltés a dél-börzsönyi erdők és rétek világában
0000.00.00

Mit érdemes tudni a tanösvény bejárásához?

Mit ismerhetünk meg?

Milyen hosszú, hol található, kiknek ajánlott?

Aktuális információk a tanösvényt bejárók számára.

Az útvonal jelzése: zöld T

Kiindulópont: Törökmező (É. sz. 47° 49,774’; K. h. 18° 56,725’); Nagymaros – hajóállomás (É. sz. 47° 47,335’; K. h. 18° 57,634’)

Az útvonal hossza: 6,5 km

A bejárás időtartama: 3 óra