Weberdő fotópályázat

2010.05.20
2010.05.20

Megszületett az eredmény az Ember az erdőben, az erdőért - természeti értékeink megőrzése című nyílt kreatív fotópályázaton, amelyet az Ipoly Erdő Zrt. február közepén hirdetett meg amatőr és profi fotósok részére. Az alkotóknak az volt a feladata, hogy hangsúlyos üzeneteket megfogalmazó fotókkal hívják fel a figyelmet a természeti értékek megóvása és a környezetünkre gyakorolt pozitív emberi hatás szükségességére. A pályaművek elkészítésekor az alkotók különböző technikák és megnyilvánulási formák közül választhattak, a digitálisan manipulált képtől a montázson, portrén, életképeken és tárgyfotón át a tájképig. A pályázat lezárásáig csaknem 700 fotó érkezett. Az alkotásokat elismert fotóművészekből álló háromtagú szakértő zsűri bírálta el, aki az üzenet kreatív képi megjelenítésére fektette a hangsúlyt.

A zsűri tagjai: Albert Kriegler az Osztrák Fotóművészeti Szövetség (ÖGPH) elnöke és Hon M-ÖGPh címmel kitüntetett tiszteletbeli tagja, a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (Fédération Internationale de l ´Art Photographique" "ESFIAP- Excellence FIAP" díjas kitüntetettje, az Osztrák Amatőr Fotóművészeti Szövetség (VÖAV) alelnöke és burgenlandi vezetője, a Mattersburgi Nemzetközi Fotóművészeti Központ vezetője, aki kiemelkedő munkásságával elnyerte a VÖAV "Aranyfokozatú fotóművész" díját, ifj. Folcz Tóbiás, MAFOSZ (2001) és a FIAP (2005) és (2009) címmel kitüntetett "Kiváló fotóművész", a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének etikai bizottsági tagja, az ország legidősebb és jelenleg is legeredményesebb fotós csoportjának, a Soproni Fotóklubnak a vezetője, a hazai és nemzetközi fotópályázatok rendszeres résztvevője és Dr. Nagy Attila, a MAFOSZ diplomás fotóművésze (2006), a Fotóművészeti Világszövetség (FIAP) fotóművésze (2010), az Osztrák Amatőr Fotóművészeti Szövetség (VÖAV) tagja és kitüntetésének birtokosa (AVÖAV díjas), a Soproni Fotóklub tagja, külkapcsolatokért felelős titkára, több kiállítás szervezője, hazai és nemzetközi fotóművészeti alkotótelepek rendszeres résztvevője volt.

A szakmai zsűri döntése értelmében az első helyezést Dvornik Gábor (Sződliget) “Inkább visszaadnám Uram... című alkotása nyerte”. Második helyezést ért el Dobrovits Ádám (Dunakeszi) “Árvíz ősszel” című képe. A zsűri harmadik díjjal jutalmazza Csigó Gergely (Sopron) Óhermes közelében diapozitívre optikai trükkel készített “Álomerdő” című munkáját, Incze Domokos (Csíkszereda) “ Elvarázsolt erdő” című sorozatát és Szerencsi Gábor (Eger) “ Lopakodó róka” című sorozatát. A Közönség kedvence Lukács Róbert (Szigetvár) “Hajnal” című fotója lett, összesen 7477 szavazattal.

A pályázó fotósok mindegyikét digitális oklevéllel jutalmazzák a szervezők, a kiemelkedő aktivitás és színvonalas fotók elismeréseként. A nyeremények átadására június közepén kerül sor az Ipoly Erdő Zrt. Központjában, Balassagyarmaton. A nyerteseknek ezúton is gratulálunk.